Se alla

Falu kommun måste sluta att skämma ut sig

Onsdag 2 mars 2016

Falu kommun skämmer ut sig

Falu kommun har på kort tid återigen skämt ut sig genom att Falu Energi & Vattens försök att bilda bolag i samarbete med spektakulära personer bakom ett IT företag.  I kommunen pågår också en utredning av en högt uppsatt chef.

Efter PEAB-affären 2011 verkar inte mycket ha hänt. Min motion Inför en mottagarfunktion för den som avslöjar allvarliga missförhållanden inom Falu kommun och tillhörande bolag skriven 2011 är fortfarande aktuell. Det som har hänt efter motionen är att kommunens revisorer blivit utsedda som mottagare av visselblåsaranmälningar, men det är inte tillräckligt.

På kommunsstyrelsen igår låg det äntligen ett förslag om att utreda om att inrätta en permanent mottagarfunktion som avslöjar missförhållanden. Men mottagarfunktionen ska bara bestå av en mindre grupp av personal inom kommunen. Sannolikheten att fler allvarliga missförhållanden kommer att avslöjas är inte särskilt stor eftersom skillnaden blir liten jämfört med idag.

Frågan om korruption är en viktig förtroendefråga. Kan inte människor lita på politiker och tjänstemän, blir det också svårare att lita på sina medmänniskor. Dessutom kostar korruptionen, näringslivets effektivitet drabbas och de som i slutänden får betala är alltid de fattigaste – därför är det viktigt att Falu kommun genast tar tag i sina problem med oegentligheter.

Läs mer: I spåren av Peab-affären Nilser kräver mottagarfunktion

Åsa Nilser
Åsa Nilser – Ledamot kommunfullmäktige

 

 

 

 

 

 

 

 

Håller du med? Bli medlem!