Se alla

DEBATT: Stoppa förslaget att göra Falun till en ”Fairtrade City

Ny debattartikel i Dalarnas Tidningar, från Liberalerna, Falun.

Fredag 25 augusti 2017

Fairtrade, tidigare ”rättvisemärkt”, beskrivs på Falu Kommuns egen webbsida ”Koll På Konsumtion” som en oberoende märkning av produkter. Detta är inte korrekt.

Fairtrade drivs av aktiebolag Fairtrade Sverige AB, och ett privat bolags utformning är precis tvärt emot ett oberoende. Bolaget ägs bland annat av LO.

Ledande politiker inom Falu Kommun driver frågan – som ska röstas igenom inom kort – om att göra Falun till en så kallad ”Fairtrade City”. På papperet ser det attraktivt ut, med bättre villkor för odlare i utsatta länder, högre löner och produkter odlade på ett miljömässigt sätt.

Men det är inte det som Fairtrade i verkligheten innebär. Fairtrade Sverige AB tar ut höga avgifter för att ”certifiera” städer och företag. Av dessa går miljoner till löner för de egna anställda, och över 800 000 kronor till styrelseledamöterna, mellan 2014 och 2015.

I praktiken betalar Falu kommun en licensavgift för ett varumärke – ett varumärke som dessutom inte har någon praktisk betydelse för kommunen.

Fairtrade Sverige AB påstår att de odlare som ansluts till företaget får bättre villkor – vilket också stämmer. De odlare i samma länder som inte är Fairtrade-anslutna, får däremot sämre villkor och riskerar att utkonkurreras på grund av den dumpning av priset som sker till följd av överproduktion av varor.

Det leder till att de odlarfamiljer som inte är Fairtrade-anslutna drabbas av värre fattigdom än tidigare.

Att ett svenskt aktiebolag ska sko sig på fattiga i andra länder kan vi inte acceptera. Bara detta är skäl nog att se till att Falu kommun inte blir en så kallad ”Fairtrade City”. Det är klart diskuterbart om det verkligen finns något ”fair” i Fairtrade över huvud taget.

Men en certifiering med Fairtrade saknar även syfte. Enligt Sveriges och EU:s lagstiftning inom upphandling, är det omöjligt för en kommun att upphandla varor som har en specifik certifiering. Upphandlingen kan ställa vissa tekniska krav – men kan inte specificera just exempelvis Fairtrade. Detta vore olagligt.

Fairtrade Sverige AB brukar hänvisa till en specifik EU-dom för att visa att Fairtrade inte går emot EU:s upphandlingsregler. Men frågan om just Fairtrades certifiering prövades aldrig av domstolen. Samtidigt är just den specifika EU-domen mycket tydlig med att det är omöjligt att kräva ett visst certifikat i en upphandling från exempelvis en svensk kommun.

Falu kommun kan gärna kräva att produkterna som de köper in har vissa sociala krav, till exempel bra villkor för odlare och miljövänlig produktion. Men de kan inte kräva att en viss produkt skall vara Fairtrade-märkt. Det vore samma sak som att kräva att produkter ska vara från ett specifikt varumärke.

Därför saknar certifieringen syfte. Den kostar skattebetalarna pengar, skapar sämre förhållanden för många odlare i utsatta områden och kan dessutom vara olaglig. Och den ger ingenting tillbaka till kommunens invånare. Det är ett felaktigt hanterande av våra skattemedel.

Konkurrensverket har lyft frågan om Fairtrade. Att inte invänta deras rapport är att ta en stor risk. Av rent moraliska och etiska skäl kan Falu kommun därför inte bli en Fairtrade City.

Svante Parsjö Tegnér, Jon Bylund och Jesper Lindström från Liberalerna i Falun

Debattartikeln i sin helhet hos DT.se.