Se alla

Framtiden är redan här, hög tid att Falun planerar för solenergi

Onsdag 22 februari 2017

Image courtesy of Anusorn P nachol at FreeDigitalPhotos.net

I Falu kommuns energi- och klimatprogram går det att läsa “Solvärme och solel kommer att kunna ge viktiga bidrag till framtidens energi- användning. Vid ny- och ombyggnation bör möjligheten att ta till vara solenergin prövas. Fastigheternas placering och utformning bör även anpassas för att på ett effektivt sätt ta till vara solenergin.”

Utvecklingen av solpaneler och smarta system för solenergi har gått i rasande fart de senaste åren. Priset är idag ca en femtedel jämfört med priset 2008 och de blir bara mer och mer effektiva. System där man kan lagra solenergin på natten har även kommit långt fram tack vare utvecklingen av batterierna till exempelvis mobiltelefoner och annan elektronik. Elbilar syns mer och mer på Faluns gator som behövs laddas med ren energi. Det är även möjligt att sälja överskottsel till elnätet.

Solpaneler är idag en god affär, både för plånboken och miljön!

Nu är det dags att vi tar tag i detta!

Energimyndigheten har redan 2015 har utformat mallar kring hur en kommun kan underlätta för att implementera solpaneler i planeringen för både befintlig bebyggelse och nybyggnationer.
Det kan exempelvis handla om att man i detaljplanen bestämmer analyserar taklutning, höjd samt placering av byggnader för optimal solinstrålning.

Detta har redan använts i exempelvis Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och Sege Park i Malmö i planeringsstadiet.

Vi vill att det börjar hända saker nu, börja implementera och lägg Falun i framkant gällande smarta lösningar som ger god ekonomi samt minskar koldioxidutsläppen!
Utför översiktsplaner, detaljplaner och byggnadslov för att underlätta användandet och installation av solenergi, det är ett säljargument för byggnadsentreprenörer för att etablera sig i Falun!

 

Liberalerna Falun vill att:

  • Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att inkludera aspekter för soloptimering i hela planprocessen enligt energimyndighetens rekommendationer. (SOL)
  • Följande läggs in i detaljplaner för nybyggnationer samt relaterade styrdokument
    ”varje fastighet bör generera minst 30 % av sin egen förbrukade fastighetsel baserad på lokalt producerad förnybar energi där eventuell överskottsel ska kunna levereras till elnätet enligt avtal med elleverantören. Byggnadernas tak bör ha en optimal utformning för solceller.”

 

Jon Bylund, Ledamot Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för Liberalerna Falun

Maud Pettersson, Ersättare Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för Liberalerna Falun

 

Energimyndighetens “Planera för förnybar energi”: http://www.energimyndigheten.se/fornybart/solenergi/solenisamhallet/planera-for-fornybar-energi/

Forskning.se “Solenergi på framfart”:
http://www.forskning.se/2016/01/15/solenergi-favorit-pa-frammarsch/

Elforsk.se “Solceller i samhällsplanering”:
http://elforsk.se/Rapporter/?rid=11_75_

 

Håller du med?
Bli medlem!